Instelling van de Joodse feesten en offers                     

door Emma

 

Jaarlijkse feesten

Driemaal per jaar vieren de Joden feesten die in verband staan met de oogst.

Voor deze feesten moesten ze vroeger naar Jeruzalem reizen. Daar werd dan een offer gebracht in de tempel. De feesten zijn dus eigenlijk ook pelgrimsfeesten. De verschillende feesten staan in de volgorde waarin ze volgens de Joodse indeling van het jaar gevierd worden.

 

Het Feest van het ongedesemde brood:

Dit feest begint de dag na de Pesach en duurt in totaal 7 dagen. De mensen eten dan matses. Dat is brood dat geen gist bevat. Dit aten Mozes en de Israëlieten ook vlak voor hun vlucht uit Egypte. Het is ook bekend onder de naam Pesach. Het zijn eigenlijk 2 feesten bij elkaar. Het wordt altijd gevierd aan het begin van het oogstseizoen.

Pesach (Bevrijdingsfeest) is ook wel het Joodse paasfeest.

Dit feest herinnert aan de slavernij in Egypte en de  uittocht naar het beloofde land. De Joden vieren dit feest nu nog steeds en ons Paasfeest is hier ook van afgeleid.  

Het tweede feest is het oogstfeest aan het begin van de zomer. Als de eerste oogst van het land is gehaald moet dit gevierd worden.

Dan vieren ze: De dag van de eerstelingen( Jom Habikkoerim).

De eerste schoof van de oogst werd dan naar de tempel gebracht. De priester moest het offer dan voor Gods aangezicht bewegen. Het is de opening van het oogstseizoen. 

 

Het derde feest is het oogstfeest in de herfst.  Dit is het inzamelingsfeest.

 Als alle oogst van het land is gehaald moet dit ook gevierd worden.

 Bij deze feesten zijn nog meer veel meer feesten gekomen die je ook in de Bijbel kunt vinden:

De Sabbat (Rustdag):

Dit valt op de zevende dag van de week. De Sabbat gaat in op vrijdagavond bij zonsondergang en eindigt op zaterdagavond een uur na zonsondergang. Op deze dag mag niet gewerkt worden omdat God op de zevende dag uitrustte van zijn scheppingswerk. Wij houden de zondag ook als rustdag en bezoeken de kerk. Dus vieren wij die dag eigenlijk ook.

Het Wekenfeest of ook wel ons Pinksterfeest: (Sjavoe’ot)

Dit feest wordt zeven weken na Pesach gevierd omdat toen de joden zich verzamelden aan de voet van de berg Sinaï waar God de Tien Geboden gaf.   

Dag van de bazuin (Jom haSjofar -Rosj Hasjana) Nieuwjaarsfeest:

Dit is op de eerste dag van de 7e maand. Dan wordt de schepping van de wereld gevierd. Mensen maken goede voornemens voor het nieuwe jaar. Er wordt dan honderd keer op de Sjofar geblazen in de Synagoge. Dit is een teken van hoop. God laat ons niet in de steek! Daarom is er reden voor juichen.

Grote verzoendag(Jom Kipoer) :

Dit is de belangrijkste en heiligste feestdag van de joden. Dit is op de tiende dag van het nieuwe jaar. De mensen belijden hun fouten tegenover God. Zij vasten dan en werken niet. Op deze dag beslist God over het lot van de mensen in het nieuwe jaar.

Loofhuttenfeest: (Soekot)

Dit feest duurt zeven dagen en wordt in de herfst gevierd. Dan herdenken de mensen dat het volk veertig jaar lang door de woestijn moest zwerven op weg naar Kanaän  Zij woonden toen in hutten gemaakt van palmbladeren. Vaak maken Joodse gezinnen een hut in de tuin  of woning en wonen en eten hierin tijdens de zeven dagen. Op de eerste twee dagen van dit feest wordt er niet gewerkt.

 

Offers:

In het Bijbelboek Leviticus kun je lezen over de offers die het volk Israël aan God bracht. Maar ook al eerder in de Bijbel kun je hierover lezen.

Brandoffer:

Hierbij wordt op een altaar een offerdier verbrand. Meestal is dit een stuk vee. Het moet een mannelijk dier zijn zonder een gebrek. (een geit, schaap, rund of een duif)

Meeloffer/Graanoffer:

Dit is een offer wat niet bloedig is. Het zijn offers die bestaan uit meel met olijfolie, zout en wierook of uit broden die op een speciale manier in de oven zijn gebakken of in een pan zijn bereid. De priesters mogen een deel van het graanoffer eten.

Vredeoffer:

Hier wordt een dier voor gebruikt. Rundvee of kleinvee. Het wordt vaak gebracht als een teken van dank. Een deel van het dier zal worden geofferd en een deel zal worden gebruikt voor een offer maaltijd met familie en vrienden.

Reinigingsoffer en hersteloffer:

Als een priester onbedoeld een fout maakt tijdens de dienst of als iemand beseft dat hij iets gedaan heeft dat niet mag,  dan wordt dit offer gebracht voor de onopzettelijke zonden. Dit offer herstelt de relatie met God en de ander.

 

Maak jouw eigen website met JouwWeb